A parajdi só élettani hatásai       
 
-A parajdi só segíti a szervezetünkben a vízháztartás szabályozását.
-A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót.
-A parajdi só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól.
-A parajdi fürdősó kiválóan ápolja és védi bőrünket. Testünk egészét kívülről bőr borítja. Mintegy 2m² felületével és kb. 2 kg súlyával a legnagyobb szervünk. Bőrünk nemcsak érzékszerv, hanem felépítéséből adódóan védő szerepet is betölt. Véd a mechanikai behatásoktól, szabályozza a test hőmérsékletét. A bőr mirigyeinek savas vegyhatású váladéka kémiai védőburkot képez fertőzések ellen. Bőrünk fontos szerepet tölt be a mindennapi közérzetünkben és emberi kapcsolatainkban. Bőrünk problémái illetve betegségei -mivel egy látható szerv- különösen kihat közérzetünkre. Egy pattanásos, mitesszeres bőr csúfolódás tárgyává válhat, ami később komoly személyiség zavarhoz vezethet. A parajdi sóval kezelt bőrápolás javíthat közérzetünkön és betegségeket előzhetünk meg vele.
-A vesének szüksége van sóra a túltengésben lévő savak leépítéséhez és azoknak vizelettel történő kiválasztásához. Ha a szervezet sóban szegény egyre jobban elsavasodik.
-A parajdi só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében, mert a só fontos szerepet tölt be az agyban a serotonin és a melatonin-szint konstans fenntartásában, amely szabályozza közérzetünket. A depresszió kezelésénél használt lítium a sót próbálja meg helyettesíteni.
-Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus salakanyagokat, így nem kell esszenciális aminósavakat, mint pl. tryptophan és tyrosin a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a tryptophan szükséges a serotonin, melatonin és tryptamin képzéséhez.
-A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek ún. anaerob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, a só megnöveli a vér mennyiséget. Akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert.
-A só nélkülözhetetlen az izomzat és az erőnlét fenntartásához.
-Só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz és a só aránya nagyon lényeges. Egy sószegény táplálkozás sok vízfogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. Ez azért van, mert ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésben ahhoz, hogy a véredényeket teljesen feltöltse.
-A megfelelő mennyiségű só természetes altatóként segít alvási probémáknál a vérnyomás és a melatonin termelődésének szabályozása révén.
-Cukorbetegségnél a só segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat.
-A sejteknek szükségük van sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez, mert a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez.
-A só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában is.
-A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok tökéletesebb felszívódásához.
-A parajdi só tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a váladék felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (Asztma, Emfizema- tüdőtágulat, Mukoviszidose)
-A parajdi só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.
-A parajdi só alkalmas a hurutban és az arcüregben lerakódott váladék felszakításához.
-A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.
-A parajdi fürdősó megakadályozza az izomgörcsöket, ezért sportolóknak is ajánlott rendszeres használata.
-A parajdi só megakadályozza a túlzott nyáltermelést, hiszen a túlzott nyáltermelés a sóhiány egyik jele is lehet.
-Az osteoporose- csontritkulás- egyes esetekben a víz és a só hiányára vezethető vissza.
-Sóra van szükség az erős csontozat fejlődéséhez és megtartásához.
-A só fontos a libido megőrzésében is.
-A parajdi só segít a toka csökkentésében, ugyanis a sóhiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést valamint, hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények vízáteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is vízáteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze.
-A só megvéd a visszerek és a hajszálerek repedésétől.
-Asztmásoknál amilyen fontos a só, olyan káros a sok kálium. A magas kálium tartalmú gyümölcsök- pl. narancs, banán- sportitalok asztmás rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a nátrium és kálium egyensúlyát fenntartsuk.
-Sportolás előtt egy kevés parajdi só megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.