Nyirok masszázs       

Nyirokmasszázzsal meggyorsítható a felgyülemlett folya- dék távozása. A kezelés olyan fizioterápiás eljárás, ahol a kötőszövetre gyakorolt nagyon lágy fogástechnikával fokozzuk a nyirokfolyadék visszaáramlását.

A terápia javítja a nyirokrendszer ellenálló képességét, megszünteti az anyagcserezavarokat, nyugodt ideg- állapotot eredményez.

A nyirokmasszázs gyengéd, körkörös, nyomó-simító moz- dulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere „hulladék”- és salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. A nyirokkeringés segítségével a méreganyagok ugyanis előbb az ér- pályába, majd a vér útján a májhoz illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasz- tódnak. A nyirokmasszázs tehát aktiválja az immun- rendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat - csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát -, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is.

Nincs káros mellékhatása.

A kezelést kúraszerűen ajánljuk, célszerű rendszeresen alkalmazni. Legkorábban csak néhány kezelést követően mutathatunk fel egyértelműen látható és tapintható eredményt.

A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly meartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A nyirokdrenázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás. Mérséklődik a feszülés, a nyomás miatti fájdalom! 

Hat az idegrendszerre: a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a páciens, álmos, nyugodt lesz. A jól kivitelezett drenázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, melyek feladata a fájdalom csökkentése. 
Hat az immunrendszerre: a nyirokdrenázs hatására a folyadékegyensúly normalizálódik ezáltal a védekezés is hatékonyabbá válik. A nyirok izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetből. Ilyen anyagok (mint pl. fehérjék, vírusok, baktériumok, toxinok) a méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el. 

A nyirokmasszázs kivitelezése teljesen eltér a hagyományos masszázs során használt fogásrendszertől. Enyhe gyengéd csavaró, pumpáló, gördülő fogások a nyirokelvezetést segítik elő. Minden fogás nyomó és lazító fázisból áll. Rendszeresen alkalmazva érhető el siker, egy kezelés nem elegendő a hosszú távú sikerességhez! 
Az eljárás lényege a pangó nyirokfolyadék elvezetése a kötőszövetből. Mivel a nyirokrendszer szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel, alapvetően meghatározza a szervezet regenerációs képességét és segíti a salakanyag kiválasztását a szövetekben, így akadálytalan működése rendkívül fontos. A nyirokmasszázs hatékonyan csökkenti a nyirokpangás által okozott tüneteket (duzzadt boka, narancsbőr). A nyirok keringés aktiválásával beindul a szervezet öntisztító, méregtelenítő folyamata, és a méreganyagok kiürülnek a vesén, emésztőrendszeren keresztül. A méregtelenítés hatásra erősödik az immunrendszer, mely beindítja az öngyógyító folyamatokat. A nyirokmasszázs jótékonyan hat az idegrendszerre is; nyugtat, ellazít, elősegíti a pihentető alvást, javítja a közérzetet. Nagyszerű kiegészítője a fogyókúráknak, illetve léböjt-kúrák előtt és után is alkalmazható. Hatása infraszaunával fokozható (ennek használatát inkább a nyirokmasszázs után ajánljuk).