Kérdések-válaszok

A Parajdi Só hatásáról, masszázsokról, fogyásokról, egészségről, Kiróropraktikáról stb.
 
  Hátfájás, derékfájás. kezdődő gerincsérv, össze - illetve szétcsúszott csigolyák esetén is!?  

A fájdalom nem betegség, hanem jelzés.
Nagyon fontos része az emberi szervezet működésének. Jelzi, hogy a csigolyák kimozdultak a helyes, szimmetrikus állapotukból. Jelzi, hogy elindult egy folyamat, melynek során egyre komolyabb problémák, súlyos szövődmények alakulhatnak, ha nem foglalkozunk vele. A fájdalomnak mint jelzésrendszernek kikapcsolása súlyos következményekkel járhat. Ezeket a módszereket nevezzük tüneti kezeléseknek. Ilyenek pl. a különböző fájdalomcsillapító, izomlazító és egyéb gyógyszerek.
Nem létezik olyan gyógyszer, mely a vázrendszerben vissza tudja állítani a szimmetriát,
csak olyan létezik, mely a felborult szimmetriából fakadó tüneteket, fájdalmakat képes különböző mellékhatások árán csillapítani. Azonban ez sajnos mindig súlyos következményekkel jár. 
Attól, hogy nem veszünk a valódi problémáról tudomást, mert különböző tüneti szerekkel ideiglenesen kikapcsoltuk, attól még az ott van. Attól, hogy leverjük a falról a tűzvédelmi szirénát, mert borzasztó hangosan szól és nem hagy minket dolgozni, attól még jön a tűz!!! Mivel tünetileg kikapcsolták a fájdalmat, kényelmesen terheljük tovább, mint ha nem is lenne, pedig nagyon nem kellene.        

Az egyre erősödő hátfájás és derékfájás többnyire izomfájdalom. A szervezet akaratunktól függetlenül automatikusan igyekszik rögzíteni, fixálni az elmozdult csigolyákat a gerincoszlop mellett két oldalt futó izomkötegek görcsbe feszítésével, hogy ne tudjanak tovább mozdulni. Helyretenni nem tudja szervezet, de legalább rögzíteni tudja, hogy ne alakuljon ki nagyobb probléma.

Ilyenkor tartós izomgörcs jön létre, melynek következtében az izomszövetekben lecsökken a keringés. A csökkent, blokkolt keringéssel az izomszövetekben lecsökken az oxigén ellátás, csökken a tápanyagellátás, lelassul az anyagcsere, ellenben felhalmozódnak az anyagcsere melléktermékek, méreganyagok. Ezek okozzák a fájdalmat.

A görcsben lévő izmokat fel lehet lazítani különböző gyógyszerekkel, izomlazítókkal, vagy masszázzsal. Azonban az tapasztalható, hogy hatásuk viszonylag rövid ideig tart csak, hiszen a kiváltó okot nem szüntetik meg, csak a tünetekkel. A fájdalmak hamarosan visszatérnek.
A hát és derékfájdalmakat tartósan megszüntetni csak azok kiváltó okainak megszüntetésével, gyógyításával lehet.

Miért gyógyhatású a sós levegő?

 
A pozitív hatásokat számos fizikai, vegyi és biológiai tényező együttes hatásmechanizmusa okozza.
- Az egyik legfontosabb tényező a levegő nagyfokú tisztasága. Az allergének és a légutakat izgató más anyagok hiánya nyilvánvalóan jó hatású a betegekre.
- A parányi sórészecskék magukhoz vonzzák a szöveti nedveket a hörgőrendszer falából és elősegítik a váladékozást és a köpeteltávolítást.
- A sós levegőnek viszonylag magas a negatív ionizációja. A természetes negatív ionok túlsúlya esetén a hörghurutos fellángolások száma 
és intenzitása csökken, viszont fokozódik a baktériumoknak és az allergéneknek a légutakból történő eltávolítási sebessége.
 
Szív és érrendszerre, magas illetve alacsony vérnyomásnál hasznos lehet-e a Só?
 
Só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz : só aránya nagyon fontos. 
Egy só szegény táplálkozás magas víz fogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse. 
A só fontos alvás zavaroknál, egy természetes altató. 
Cukorbetegségnél a só segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat. 
A sejteknek szükségük van sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez. Ugyanis a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez.
 
Az asztmára milyen hatással van?

A sónak, a szervezetünkben a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például: A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót. A só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól.

Bőrbetegségekre mi a reakció?

Külsőleg is bizonyos bőrbetegségek kezelésére is eredményesen alkalmazható: pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrbetegségek.
A kúra megelőzésre is alkalmas. A nagy porral járó munkavégzés, a dohányzás, a nagyvárosi légszennyezettség mind-mind indokolhat egy kezelést, mellyel megelőzhető a légúti betegségek kialakulása.
 
 
Mi van akkor ha a gyerek nyalogatja bent a sót, vagy van rá nem egy példa hogy szó szerint eszi?
 
Nincsen semmi baj sőt nagyon sok olyan tapasztalat van ami pozitív, Nem lesz a gyereknek és felnőtteknek sem semmi baja, mert a só fertőtlenítő csíra mentesítő hatása nem engedi. Egyszerűen a gyereknek, ill.. felnőttnek valami ásványi anyag hiányzik a szervezetéből és a testünk mivel nagyon okos ezt kívánni is fogja. Természetesen nem túl sok, de a gyerekek nagyon okosak tudják mennyi az elég nekik. :) A vízfogyasztásuk meg nő és ezért érzik magukat sokkal jobban. Nálunk csk PI vízet ihatnak. A PI víz hatásáról későbbiek folyamán.
 
 
Száj és foghigiénia? 
 
A só megakadályozza a fogkő képződést és a szuvasodást. A legtöbb ismert fogbetegség a száj és a torok extrém savasodására vezethető vissza. A sóoldat képes a fogkő eltávolítására, a fogíny regenerációjára és semlegesíti a szájflórát. Mossuk a fogunkat 26%-os sóoldattal és öblögessünk 2-3 percen keresztül. Gyulladásos, nyitott sebek esetén csökkentsük az oldat koncentrációját! Alkalmazható torokgyulladásra, gogínygyulladásra, fogínyvérzésre,mandulagyulladásra savas szájflóra megszüntetésére.
 
 
Szem borogatása, megfigyelések vendégeinktől de saját tapasztalat, szemünk viszket a 45 perces sóterápia esetén? Nagyszerű!
 
Mivel hamar hoz enyhülést, már egészen kicsi gyerekeket is könnyen rá lehet venni az alkalmazására.
A borogatást 1%-os langyos parajdi sóoldattal végezzük, ez megegyezik a testnedveink (vér, könny, magzatvíz...) koncentrációjával, ezért egyáltalán nem csíp, nem irritál, inkább kellemesen nyugtat. A gyógyszertárakban kapható steril 100%-os pamut vattát mártogassunk bele a sóoldatba és helyezzük a szemünkre úgy, hogy az szorosan illeszkedjen. Különösen jótékony hatású az allergiás eredetű szemirritáció esetén!
Alkalmazható- kiszáradt és túlerőltetett szemek, szemfertőzés, szénanátha, árpa esetén. ( ez okozza a bent tartózkodás esetén a viszketést keltő érzést) 
 
Vannak kismamánink is, de van olyan aki tart tőle. Azoknak megnyugtatására  írom ezt akik várandósak vagy egészen pici még gyermeke.
 
A só-terápia nagy előnye, hogy már gyermekkortól alkalmazható, sőt, a várandósság időszakában is beválik légúti fertőzések, allergia és bőrproblémák kezelésére, de jótékony hatása a stresszoldás terén is érvényesül.
A sós levegő belégzés útján gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. A belélegzett sókristályok a légző járatok öntisztulását segítik elő. A speciális mikroklímában jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi betegségek, hörghurut, nátha, torokgyulladás, és az arcüreggyulladás.-mondta el dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza. A már említett gyulladáscsökkentő hatása nem csak belsőleg, de külsőleg is, bizonyos bőrbetegségek kezelésére is eredményesen alkalmazható: pikkelysömör, ekcéma, allergiás bőrbetegségek.
-Sóra van szükség az erős csontozat fejlődéséhez és megtartásához.
-A só fontos a libido megőrzésében is.
-A parajdi só segít a toka csökkentésében, ugyanis a sóhiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést valamint, hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények vízáteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is vízáteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze.
-A só megvéd a visszerek és a hajszálerek repedésétől.
-Asztmásoknál amilyen fontos a só, olyan káros a sok kálium. 
 
 
 
Nagymamik is jól érzik magukat a Só-kuckóban. Újra tanulnak játszani :)
Kicsik és nagyok- fiatalok és idősek... Mellék hatások nélkül. Látogasson el hozzánk és Kérdezze az itt gyógyulókat! 
 
Tévedések elkerülése végett, a Képek Nem homályosak, a Parajdi sóhomokozó porszemcséi hoznak nagyon sok kicsiknek, nagyoknak időseknek, fenőtteknek, Kismamáknak, játékos gyógyulást!  
  
 
Miért nem tudok fogyni? Hallom nap-mint nap a kérdéseket.
 
Leggyakoribb nehézségként a koplalást hozzák fel. A helyzet az, hogy a koplalás nem fogyókúrás módszer, hanem egy butaság és saját magad becsapása. A koplalás soha nem fog eredményhez vezetni, maximum rövid távon. Utána úgyis vissza fogod hízni.
Nézzük végig mi történik amikor koplalsz, azaz brutálisan keveset eszel.
A test működéséhez energiára van szükség, amit a táplálékkal biztosíthatsz. Ha nem eszel a test nem kap energiát és a működésének minősége jelentősen romlik. Ilyenkor vészjelzésként megjelenik az éhség érzése is. Ha ennek ellenére mégsem eszel a test elkezdi felhasználni elraktározott tartalékait, megpróbál energiát meríteni a zsírrétegedből.
Itt említeném meg azt az optikai csalódást, hogy ha sokáig nem eszel vagy csak nagyon minimálisat, akkor a hasad laposabbnak fog tűnni. Ennek oka az, hogy a gyomrod is teljesen kiürül, de a zsírréteg még nem megy le.
Visszatérve, a koplaláshoz és amit sokan nem tudnak. Ha a test sokáig éhezik és egy idő után ismét élelemhez jut azt azonnal el fogja raktározni, hogy felkészüljön a további éhezésre. Tehát a koplalással nem csak saját magadat kínzod, hanem majdnemhogy a hízásodat segíted.
A legjobb megoldás ha fogyni akarsz, ha a napi ételadagodat elosztod minél több apró részletre. Ha naponta 2-szer étkeztél, akkor egyél 4-5-ször, de kicsiket. Már egyetlen hét alatt bámulatos eredményeket fogsz tapasztalni.
 
 
 
                           
 
Gyakori kérdések a Só-kuckó látogatásakor.
Itt, akit érint megtekintheti a válaszokat amit próbáltam összegyűjteni egy csokorba. 

- Asztmás vagyok, használhatok sóterápiát?
Számos orvosi tanulmány igazolja és a tapasztalat is azt mutatja, hogy az asztma leküzdésének legeredményesebb módja a sóterápia alkalmazása.
Az asztmás esetek 95 %-ban tünetmentes gyógyulás érhető el. A sóterápia alkalmazásának kezdetén az asztmás személynél első egy-két alkalommal a tünetek súlyosbodhatnak, ez a tisztulás szakasza, míg az összes váladék távozik a szervezetből. Néhány kúra után az asztmatikus állapot nagyfokú javulása tapasztalható, mellyel akár a tünetmentes gyógyulás is elérhető.

-Gyermekem gyakran beteg, egyik megfázásból a másikba esünk. Erre jó a sóterápia?
Nátha, megfázás, köhögés, orrdugulás, felső légúti panaszok esetén kiválóan alkalmazható a sóterápia. Segítségével könnyebben túlesünk a betegségeken, a lerakódott váladékoktól segít megszabadulni, az orrüregeket segít kitisztítani.
Betegségek hamarabbi lefolyása, gyermekeim sokkal kevesebbet hiányoznak az Óvodából.

- Középfülgyulladás, fülfájás esetén alkalmazható a sóterápia?
Igen, jótékony hatással van rá. Otthoni kiegészítő terápiaként a sópárnát ajánljuk, amit hidegen vagy melegen is alkalmazhatnak. Utóbbi esetben fájdalomcsillapításra is alkalmas. Terapautaként mindig szoktam javasolni a sószoba használata után a test illetve a fülgyertyázást ami még nagyobb hatást gyakorol kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. Tapasztalataim bizonyítják hogy 2-3 alkalom után már a fülfájás elmúlik. Az arcüregnél hasonló pozitív visszajelzések vannak. 

A gyermekem ekcémás/pikkelysömöröm van. Erre nyújthat megoldást a sóterápia? 
Igen. A sószoba látogatás, illetve fürdőkúraként ajánlott a parajdi fürdősó és/vagy sószappan alkalmazása. A só szaruoldó, hámosító, bőrfertőtlenítő hatása miatt nagy segítséget nyújthat a bőrbetegségekben szenvedőknek. Itt kicsit az első 2-3 alkalom után (beijednek) sószappan után tudni kell hogy jobban-erősebben ki jönnek a tünetek, erről tudni kell hogy mivel a só minden folyamatot felerősít a szervezetben, elkezdődik a méregtelenítés, a PH értéket kezdi szépen vissza állítani és ezért erezheti "rosszabbnak" a bőrében magát. Ezek a tünetek a kezelés folyamán csökkennek, illetve fokozatosan elmúlnak. Szoktam javasolni ilyen esetekben a Parajdi sómasszázst ez gyorsítja a folyamatot. 

-Gyermeket várok, ilyenkor is járhatok sóbarlangba? 
Tulajdonképpen a magzatvíz is 1%-os sóoldat, illetve a tény, hogy a haloterápiának semmilyen ismert mellékhatása nincsen, lehetővé teszi, hogy gyermekvárás esetén is alkalmazható legyen a sóterápia. Természetesen a terhesség alatt megjelenő magas vérnyomás ellenjavallat, így kérje ki orvosa véleményét is!

-Gyerekeknél milyen idős kortól javasolt a sóterápia?
Minél korábban. Már 1-1,5 éves kortól javasolt. Segít a letapadt váladékok távozásában, mivel azt a kisgyerekek még sem kifújni, sem kiköpni nem tudják. Ezen kívül az orrleszívást is megkönnyíti.
Azonban vannak akik már pár hónapos kortól hordják, természetesen nekik is jó de a javaslatom hogy ilyen esetben olyankor jobb jönni a picivel mikor kevesebben vannak.

-Sószobázás után sokkal erősebben köhögtem. Megfertőztek odabent vagy betegebb lettem?
Nem. E tünetek fokozódása természetes velejárója a folyamatnak. Mivel a só minden folyamatot felerősít a szervezetben, elkezdődik a méregtelenítés, a váladékok felszakadása, ezért érezheti magát betegebbnek. Ezek a tünetek a kezelés folyamán csökkennek, illetve fokozatosan elmúlnak.

-Sószoba használat után nagyon erősen csípi az orromat a só.
Javasoljuk az orröblítést tiszta vízzel, vagy 1%-os sóoldattal. Az orröblítés egyébként a mindennapi életünk része is lehet, hiszen segít tisztán tartani az orrüreget és kimosni a melléküregeket. Allergiások és szénanáthában szenvedőknek ez különösen ajánlott most, hogy elkezdődött az allergiás időszak.

-COPD-m van, ennél a betegségnél ajánlott sószobázni?
Igen. A száraz sóterápiás kezelés - a kis méretű sószemcsék belélegzése - segít a váladék feloldásában és annak eltávolításában. A betegség nem gyógyítható (egyelőre), de jelentős életminőség javulás érhető el a terápia alkalmazásával, ez segít a betegség szinten tartásában. Ez estekben az éjjeli köhögést nagyon jól lehet ki küszöbölni ha a gyereknek otthon a tiszta újacskájára tesz a Parajdi sóból és nyalogatja, nagyon kedvelik és sokkal jobban alszanak ezek a csöppségek.

-Megelőzésre, immunrendszer erősítésre használnánk a sószobát. Milyen gyakoriság javasolt?
Ha különösebb probléma nem áll fenn, akkor heti 1-2 alkalom javasolt a sószobában.
"Ősszel kezdtünk járni és egész télen nem voltunk betegek. Köszönjük" 
"A sóterápia már megtapasztalt jó hatása miatt járunk, a tisztább, egészségesebb szervezetért." ( két anyuka írása a vendég füzetünkből)

-Allergia ellen jó lehet ha sószobába járok? 
Egy hatékony és természetes alternatíva a sóterápia,(jó pár gyermek orvos szokta is javasolni) mely egyaránt alkalmazható belsőleg - ionizált, sópárás levegő belélegzésével - és külsőleg - orr- és szemöblítéssel. Sópára belélegzésekor, a só a levegőben lévő szemmel nem látható szennyeződéseket magához vonzza, megköti, és elpusztítja a baktériumokat, gombákat. A negatív ionok csökkentik a pozitív töltésű anyagok allergenitását a légzőrendszer sejtjeiben.
Az allergia egy hiány betegség, sajnos azt nem lehet kiszűrni mi az ami épp hiányzik a szervezetből épp ezért nagyon fontos a helyes táplálkozáskor be vitt JÓ vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. 
Megjegyzem itt is aki kéri a segítségemet, velük külön foglalkozom. 


Ha van bármi olyan kérdésetek amit itt még nem találtatok rá választ nekik is természetesen írom a válaszokat. 
Jó egészséget minden kedves olvasómnak!